Wat motiveert u in uw werk?

Wat motiveert u in uw werk?

Een koffieproducent heeft onlangs onderzoek gedaan naar motivatoren voor werknemers en wat blijkt: gezellige collega’s, frisse lucht en een goede kop koffie staan daarin achtereenvolgens op nummer 1, 2 en 3. Deze zaken worden dus klaarblijkelijk belangrijker gevonden dan een bonus, een extra vrije dag of een bedrijfsuitje. Geldt dit nu voor iedereen? Wij geloven het niet!

Plezier hebben in uw werk: wat motiveert u

Het blijkt dat het onderzoek is gehouden onder ondernemers en het feit dat u ondernemer bent, zal toch voor een deel bepalend zijn voor deze uitkomst is onze opinie. Interessant aan het onderzoek is in ieder geval dat het over motivatie gaat. Wij geloven zelf niet dat de koffie doorslaggevend is voor de motivatie in uw werk, noch frisse lucht. Gezellige collega’s? Ja, dat lijkt ons wel belangrijk voor uw motivatie, al is dat wellicht ook een persoonlijke wens.

Maar stel nu dat u hele gezellige collega’s hebt, heel veel frisse lucht en heerlijke koffie, alleen de inhoud van uw werk geeft absoluut geen voldoening of uitdaging? Dan geloven wij er heilig in dat u niet gemotiveerd bent. Bedenk eens voor uzelf: Wat motiveert u nu om aan de slag te gaan en plezier in uw werk te hebben?

De behoeftepiramide van Maslow

Wie weet heeft u weleens gehoord van Maslow, bekend psycholoog die in 1943 de bekende behoeftepiramide ontwikkelde. Deze piramide moet u van onder naar boven lezen en als een onderliggende behoefte niet is bevredigd, is het niet mogelijk om hoger in de piramide te klimmen. Uiteindelijk is iedereen volgens dit model op zoek naar zelfontplooiing: de behoefte om persoonlijke en mentale groeimogelijkheden te ontwikkelen.

De laatste 2 treden in de piramide krijgen vorm door uw kernkwaliteiten. U wilt gewaardeerd worden om de kwaliteiten waar u trots op bent en die kwaliteiten wilt u graag ontplooien zodat u er ten volle van kunt profiteren. Veel van het gedrag van mensen op het werk kunt u verklaren uit die gedrevenheid. Wilt u iemands motivatie versterken, dan zult u dus zijn kwaliteiten moeten kennen én zijn valkuilen. Het enneagram (de basis voor Convigo’s persoonlijkheidstest) helpt u om het verband te zien tussen motivatie en kwaliteiten.

Conclusie is dan ook dat de belangrijkste motivatoren om met plezier naar uw werk te gaan niet uw collega’s, de frisse lucht of de koffie zijn, maar juist de mogelijkheid die u krijgt om uzelf te ontwikkelen en om uw kwaliteiten ten volste te kunnen benutten.

Terug naar overzicht
e-webs.nl 2017
Warning: date(): Invalid date.timezone value 'CEST', we selected the timezone 'UTC' for now. in /home/ewebs/domains/e-webs.nl/public_html/includes/module_footer.php on line 2
2024 | Sitemap Disclaimer | Privacybeleid | Handige links |